FightWeek.nl

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home

Show en Biomechanica in Top Martial Art Gala in Almere

E-mailadres Afdrukken


Kurodaiya
, Krav Maga en Systema Kadochinikov, nieuwe Martial Art fenomenen die in het Almeerse TopSport Centrum demonstraties gaven die bewondering en verwondering inclusief aarzelend applaus opriepen. Op de galerij van de sporthal waren juist die drie stromingen met informatie stands aanwezig om hun tak van sport toe te lichten.

"De tradionele vechtsporten werken niet want in de praktijk krijg je steeds weer een pakslaag", vindt Krishna Gopal, oprichter van Kurodaiya. Zijn Kurodaiya is een systeem gebaseerd op biomechanische wetmatigheden die in dit geval vooral gericht zijn op geweldmanagement. "Vroeger deed je je kind op judo. Dat had een pedagogische tintje en diende als uitlaatklep voor de jeugd. Nu moet je beter nadenken over wat je echt wilt. Ga je op een vechtsport omdat het een leuke sport is. Of ga erop voor de zelfverdediging. Of doe je het vanwege de spiritualiteit", filosofeert Gopal.

Demonstratie van Kurodaiya. "Violence ends where Respect begins."
Foto: Ima-Go Fotografie / Jurriaan Pasma.

Gaf Gopal met zijn groep nog een demonstratie in de traditionele pakken. Chief Instructor Maxim Pipotja van Systema Kadochinikov benaderde de realiteit door ons het beklemmende idee te geven op een krukje in een cel van de voormalige KGB te zitten. Gelukkig bleken het krukje en later een tijdschrift uitstekende verdedigings- en aanvalwapens te zijn. Systema is het Russische systeem om te overleven in extreme omstandigheden, ontwikkeld door Special Opt en later hoogleraar aan Militaire Technische Akademie, Alekseyevich Kadochinikov. "We zijn wel spirituele vechters maar zonder ritueel. Je moet niet praten maar doen." Met die uitspraken geeft Pipotja aan waar zij staan tussen de andere vechtsporten. "Bij ons kun je terecht als je boven de zestien jaar bent, want het is anders moeilijk om de wetmatigheden van Systema Kadochinikov over te brengen", vult Roger de Klerk van de Almeerse afdeling aan. "Onze traditie is te overleven en niet om dood te gaan", besluit de Chief Instructor met een stevige wandelstok in zijn hand.

Demonstratie Systema Kadochinikov met Chief Instructor Maxim Pipotja.
Foto: Ima-Go Fotografie / Jurriaan Pasma.

Laura van den Brink en haar Krav Maga team deden een ijsdeken in de Topsporthal neerdalen. Hard en efficient is dit door het Israelische leger ontwikkelde zelfverdedigingsysteem. En onthutsend hard en efficient was hun demo. Goed getrainde meiden schakelden zonder mededogen in rap tempo zwart gesminkte boeven uit. "Het hoeft er niet leuk uit te zien, maar dat is een echt gevecht ook niet", verklaarde Van den Brink, verwijzend naar de enkele slachtoffers die in haar groepen hun toevlucht hebben gezocht.

Demonstratie Shaolin vechters. Foto: Ima-Go Fotografie / Jurriaan Pasma.

Kurodaiya, Krav Maga en Systema Kadochinikov zijn ijzersterke toevoegingen aan het vechtsportrepertoire dat altijd nog gedomineerd wordt door eeuwenoude technieken die eens door wijze meesters ontwikkeld zijn.
In de redelijk gevulde zaal gaven veel vechtsportgroepen 'acte de presence' met demonstraties, waaronder Ropie en Tisha Balentine voor het kickboksen en de enthousiaste mannen van Hapkido uit Urk.
Maar de grote demo's vol Oosterse traditie, show en vuurwerk kwamen van de Shaolin vechters en de mannen en vrouwen van Pencak Silat. De Shaolin vechters konden op diverse opendoekjes rekenen. Acrobatiek, soepelesse en de zoete versie van Chinese romantiek wisselden elkaar in snel tempo af. Elk gereedschap, zweep, hamer of bezem is een dodelijk wapen in de handen van de Shoalin krijgers die muzikaal begeleid werden met veel trommels en trompetten. There is no business like The Shaolin! Perfect.

Demonstratie Pencak Silat. Foto: Ima-Go Fotografie / Jurriaan Pasma.

Hetzelfde geldt voor Pencak Silat, de Indonische gevechtsport met meer dan 100 stijlen. De kamalang en de trom overheersen, maar de geluidsband is ook doorspekt met geluiden van krekels en andere dieren uit het woud en veld. Sierlijke waaiers worden dodelijke wapens. Wat heerlijk om verweven te zijn met de gordel van Smaragd. Prachtige demonstratie.

Alleen al voor de Shaolin vechters en de Pencak Silat demo was het zeer de moeite waard om naar Almere af te reizen. En organisator Dwight Culbard heeft in de toekomst meer voor zijn publiek in petto. "Ik heb het gala alleen voorbereid. Nu het eenmaal staat hebben mijn sponsors gezien wat er mogelijk is. Alleen met meer sponsors is het mogelijk meer professionaliteit en buitenlandse groepen naar Almere te halen. Mijn voorbeeld is het Festival des art martiaux in Berci in Parijs dat jaarlijks in maart 15.000 bezoekers trekt. Zij bestaan al een hele tijd, maar ik denk dat het mogelijk is in Almere een dergelijk reputatie op te bouwen", vertelt de enthousiaste ondernemer.

Pencak Silat, sierlijke waaiers worden dodelijke wapens. Foto: Ima-Go Fotografie / Jurriaan Pasma.

(Red. Ricardo Mols van Budo Ryu Sittard gaf dit jaar een fantastische demonstratie op het Festival des arts martiaux Paris, Bercy.)

 
www.flickr.com
eddydelprado's items Go to Eddy del Prado's Photostream

GRL PWR

Bewogen afscheid van icoon Maria Verheijen.

"Het is nu genoeg geweest", zei Maria Verheijen in de kleedkamer na afloop van haar gewonnen partij tegen Ania Fuchs. "Ik ben nu dertig. Ik zie mezelf geen meisjes van twintig de ring door slaan. Ik hou op met de wedstrijdsport en ga nu alleen nog maar lesgeven", waren haar afscheidswoorden.

Lees meer...
 
Winst en verlies voor de Debaiebs.

"Kijk naar haar gezicht", was de duidelijke aanwijzing vanuit Sarah Debaieb's hoek om het initiatief weer te grijpen. Het gezicht van haar opponent Rachel Adamus sprak inderdaad boekdelen. Het zag er verbeten en moe uit.

Lees meer...
 

Laatste Events

Bio Simson voor iPad en Mac

.