FightWeek.nl

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Fight Business Interviews Clyde van Dams met nieuw concept in Utrecht

Clyde van Dams met nieuw concept in Utrecht

E-mailadres Afdrukken

In Utrecht ontstaat er iets unieks in de vechtsport, een synergie tussen Muay Thai, boksen en worstelen. Dat valt samen met de oprichting van de nieuwe sportschool die Clyde van Dams, MTC Van Dams, is een begonnen met Jim Willetts van Jimmy's Gym, de toonaangevende boksschool uit de Domstad.


De ondernemers Jim Willetts en Clyde van Dams

De officiële opening is op 8 januari 2011, maar nu al was er gelegenheid om met beide vechtsportondernemers te praten over hun toekomstplannen. Het is nog even wennen voor het duo om gezamenlijk hun plannen openbaar te maken, maar de filosofisch ingestelde Van Dams neemt al snel het woord. "We willen de beste in de provincie Utrecht worden met ons nieuw concept", begint Van Dams die de vertrouwde lokatie in Nieuwegein heeft verruild voor een samenwerking met Willets op zijn nieuwe Utrechtse stek aan de Vlampijp.


Van Dams in training bij Willets

Wat dat nieuwe concept betreft hebben ze een synergie voor ogen tussen de boksers** pur sang en de kickboksers. "Boksers slaan korte hoeken, staan dicht op hun tegenstanders, terwijl kickboksers vaak staan te zwaaien waardoor ze bij missers heel veel energie verspillen",vertelt Willets. "Stoten bij kickboksen zijn als een 9 mm pistool, beng, beng. Bij boksen is stoten als een mitrailleur en daar zijn je schouders als kickbokser niet aan gewend." Beide wijzen erop dat bij de nieuwe generatie K-1 kampioenen het accent op het stoten is gaan liggen. Van Dams vult verder aan,"Ik ben sinds kort zelf bij Jimmy gaan boksen omdat ik me afvroeg waarom ik sommige tegenstanders niet KO sloeg terwijl er 160 kg achter mijn stoten zit." Het concept van de beide trainers gaat zelfs zo ver dat ze ook grieks-romeins worstelen bij hun training betrekken."Het is helaas géén traditie in ons land maar wel in het Oostblok en in Amerika. Worstelaars zijn de sterkste mensen. Het is de beste basis voor alle vechtsporten, je bent constant bezig met het efficiënt verplaatsen van je eigen gewicht om andere uit balans te brengen. Dat is beter dan al dat gewichtheffen. Bij ons wordt het dan ook verplicht één keer per week een uurtje te worstelen. Als de kids daarmee spelenderwijs tussen hun achtste en twaalfde jaar beginnen wordt het onderdeel van het geheugen van hun spieren waardoor ze die technieken nooit zullen vergeten",vullen de heren elkaar aan.

Het past allemaal in de filosofie van de Muay Thai adept Van Dams. Trappen kunnen kickboksers als de beste, maar ze schieten vaak te kort als het op stoten aankomt. En voor het clinchen vindt de trainer het worstelen een ideale basis. "Ik heb het push-pull al in de huidige trainingen ingebouwd. Niet iedereen is sterk geboren, maar je kunt het worden", meent Van Dams. "Het gaat ons om het verbreden van de visie van de vechter waardoor hij beter de ring in stapt", voegt Van Dams eraan toe. Van Dams blijft bij zijn oude motto, No Limit Soldiers. "Wat je ook doet je moet met opgeheven hoofd kunnen verliezen, als je verliest."

Van Dams in training bij Willets

** Ook K-1 legende Peter Aerts laat zich vaak zien bij de boksschool Muscle-fit van Ron Rovers in Eindhoven. Eric Warmerdam van Seconds Out uit Almere heeft Remy Bonjasky jaren begeleid. En verwijzend naar Marino Schouten, Grote Prijs van Amsterdam in het Ben Bril Memorial kun je stellen dat bokstraining/-wedstrijden een voordeel voor de kickboksers zijn, zeker nu er een nieuwe generatie boksende beulen aan de K-1 top staan.

 
www.flickr.com
eddydelprado's items Go to Eddy del Prado's Photostream

GRL PWR

Bewogen afscheid van icoon Maria Verheijen.

"Het is nu genoeg geweest", zei Maria Verheijen in de kleedkamer na afloop van haar gewonnen partij tegen Ania Fuchs. "Ik ben nu dertig. Ik zie mezelf geen meisjes van twintig de ring door slaan. Ik hou op met de wedstrijdsport en ga nu alleen nog maar lesgeven", waren haar afscheidswoorden.

Lees meer...
 
Winst en verlies voor de Debaiebs.

"Kijk naar haar gezicht", was de duidelijke aanwijzing vanuit Sarah Debaieb's hoek om het initiatief weer te grijpen. Het gezicht van haar opponent Rachel Adamus sprak inderdaad boekdelen. Het zag er verbeten en moe uit.

Lees meer...
 

Laatste Events

Bio Simson voor iPad en Mac

.